Štanglice sa kikirikijem

                     Štanglice sa kikirikijem

 

Kora:

100gr mlevenog pečenog kikirikija
100gr šećera
10gr vanil šećera
1 jaje
150gr maslaca
200-250gr brašna t400 meko
5gr praška za pecivo
 

Fil:

150gr kristal šećera
200ml slatke pavlake
25gr maslaca
200gr blendiranog pečenog kikirikija
 

Glazura:

2 kašike ulja
15gr čokolade
 

Priprema kore:

 Mikserom penasto umutiti maslac sa kristal i vanil šećerom, dodati jaje i kikiriki.

Ostaviti mikser, pa zamesiti testo sa brašnom i praškom za pecivo.

Zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider 60 min.

Nakon hlađenja izvaditi testo i razvući koru (moj pleh je 35x25cm).

Izbockati testo viljuškom i peći na 180C.

Meni je trebalo tačno 12min, a vi prilagodite vašoj rerni.

Image

Priprema fila: 

 Šećer staviti u posudu i topiti  na tihoj vatri dok ne dobije karamel boju.

Polako sipati slatku pavlaku, i ostaviti na najtišoj vatri da se sve otopi i dobro sjedini (ovde treba strpljenja). Povremeno mešati.

Kad se sve sjedinilo, i redukovala masa, dodati maslac i na kraju kikiriki. 

Odmah preliti na pečenu koru i ostaviti da se stegne. Ostavila sam preko noći i onda sam ih umakala u glazuru. 

Image

Glazura: 

Čokoladu otopiti i dodati ulje.

Sve dobro sjediniti i umakati štanglice do pola.

Staviti na rešetku da se ocede.

Kad se stegnu, služiti.

Image

Коментари

Популарни постови