Torta sa makom i vanilom

                    Torta sa makom i vanilom

 Torta sa makom i vanilom

Fil: 

5 belanaca
5 žumanaca
250gr šećera
20gr vanil šećera
200gr gustina
1 lit mleka
 

Kora:  

7 belanaca
100gr šećera
7 žumanaca
100gr mlevenog maka
10gr praška za pecivo
50gr brašna
 

Još: 

100gr krem šlaga u prahu
150gr hladnog mleka

Priprema

Kora:  

Dobro umutiti 7 belanaca u sneg, zatim dodati 100gr šećera i mutiti dok se skroz zrna šećera ne istope.

Smanjiti brzinu miksera na jedinicu, pa redom dodavati  7 žumanaca, 100gr maka, prašak za pecivo i 50gr brašna.

Kad se sve lepo sjedini, sipati smesu u kalup veličine 28cm.

Peći na 180C 20-tak minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Kad se kora ohladi preseći na dva dela.

Image

FIl: 

Odvojiti 2dc mleka, a ostalo staviti sa 250gr šećera da provri.

Dok se mleko kuva, umutiti 5 belanaca u čvrst sneg (ostaviti sa strane).

U 2dc mleka staviti 5 žumanaca, 20gr vanil šećera i 200gr gustina. Dobro umutiti, pa kad mleko provri sjediniti zajedno.

Kad se zgusne, skloniti sa vatre, pa dodati ulupane belanaca.

Sa najmanjom brzinom miksirati, dok se sve lepo ne poveže.

Odmah tako vruće sipati na koru (obavezno staviti u visoki kalup, jer fil je ređi. Kako se hladi, bude sve čvršći), izravnati, i poklopiti sa drugom korom. Priitisnuti sa nekim predmetom, i ostaviti da se dobro stegne i ohladi par sati. 

Image

Umutiti 100gr šlaga sa 150gr mleka i premazati preko torte.

Image


Коментари

Популарни постови